Jetrna pašteta s pomarančo

Jetrna pašteta s pomarančo

Preprosta in okusna domača pašteta, katera se ne more kosat s kupljenimi. Pri nama je na mizi obvezno v času veselega decembra, privoščima pa si jo tudi med letom, saj je res okusna.

Sestavine:

  • 500g piščančjih jeter
  • 3 večje čebule
  • 4 stroke česna
  • 6 kaper
  • 1 pomaranča
  • 2 lovorja lista (ali žlica mletega)
  • 5cl konjaka (opcijsko)
  • sol
  • poper
  • olivno olje
  • 150g maslo / ghee

Pripravimo si širšo ponvo v kateri bomo vse skupaj pražili za našo pašteto in pričnemo s čebulo – narežemo na tanke kolobarje. Na ogenj pristavimo ponvo in ji dodamo olje ali pol masla in pol olja (maslo naredi bolj polni okus) ter pričnemo pražit čebulo, pražimo na majhnem ognju, da se ne prežge. Jetra očistimo in narežemo – prav tako na drobno. Pripravimo si česen, katerega je dovolj da samo stremo.

pražena čebula

Ko se čebula lepo razpusti, dodamo jetrca in jih pražimo, med tem dodamo česen, kapre, lovorjev list in lupinico ene pomaranče. Ko večina tekočine izpari, zalijemo s konjakom. Pražimo da se jetrca lepo popečejo iz vseh strani, zalijemo še s sokom ene pomaranče. Premešamo in poskusimo – jetrca morajo bit že fino mehka. Odstavimo iz ognja in si pripravimo mikser – blender, v katerem bomo jetrca spremenili v pašteto. Ko se jetrca rahlo ohladijo (ostati morajo topla) jih vsujemo v blender in dodamo maslo, maslo dodamo po delih, dodamo še žličko soli in malo popra ter pričenmo mešat/pasirat. Mešamo do željene konsistence, nekaterim ustreza bolj “groba” struktura nekaterim pa gladka, tukaj je tudi odvisno koliko masla dodajamo. Poskusimo in po želji še dodamo sol ali poper.

Pašteta s pomarančo je nared, lahko jo shranimo v sterilni glaž, dobro potlačimo (da ni vmes zraka) in zapremo s toplim maslom. V hladilniku jo lahko imamo do 10 dni, opcija pa je tudi da se zamrzne.

Jaz pašteto najraje namažem na domače drožaste bagete s čebulo. Njam!

Namesto surovega masla se lahko uporabi prekuhano maslo – Ghee, kateri pač da hrani posebno noto.

Jetrna pašteta s pomarančo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja